Sprawa wyglada tak, ze pisalem juz troche i chyba powoli dojrzewam do proby podejscia do wlasnego frameworka.
Wiem, wiem, ze jest duzo dobrych, ale coraz czesciej uwazam, ze lepiej napisac wlasny kod idealnie pod wlasne potrzeby niz dostosowywac cudze dziela, a ze lubie pisac hobbistycznie to czemu nie.
Chcialbym uslyszec jak Wy sie zapatrujecie sie na moj (albo i niekoniecznie moj, bo nie grzebalem za rozwiazaniami w necie) pomysl na modulowa budowe frameworka.
Wczesniej pisalem klasy odpowiedzialne za poszczegolne sprawy, typu obsluge plikow, wyswietlania, formatowania danych dla poszczegolnych podstron, laczenia z baza, etc.
Problem byl w tym, ze klasa zawierajaca np. obsluge plikow zawierala wszystkie metody tj. obsluge zdjec w galerii jak i upload plikow do downloadu, itp.
Pomysl moj wyglada tak, ze dla kazdego modulu tj. np. news, download, galeria, etc. beda tworzone oddzielne katalogi z plikami klas, ktore to beda rozszerzaly funkcjonalnosci podstawowych klas potrzebnych do wyswietlenia pustej strony (tj. baza danych, wyswietlanie (display)), badz tworzyla dodatkowa, ktora w podstawowej wersji nie istnieje (np. obsluga plikow).
W ten sposob aby dodac/usunac funkcjonalnosc jakiegos modulu wystarczy, ze usune/dodam dany katalog do zbioru pozostalych klas.
To chyba wszystko. Jak cos jest niezrozumiale, to przepraszam, ale dzis mialem ciezki dzien ;p
W razie potrzeby jestem w stanie pozniej zarzucic jakism przykladowym kodem obrazujacym moj punkt widzenia, a jak nie trzeba, to czekam na opinie.
PS. podkreslam, ze to wykminilem sobie nie szukajac w necie zadnych informacji nt. budowania wlasnego frameworka, ani nie przegladajac zadnych istniejacych, wiec jesli jest to klasyczna praktyka prosze od nie drwienie.